Още една от първите снимки на “Пърсъвиърънс, излъчени към Земята

...
 
Още една от първите снимки на “Пърсъвиърънс, излъчени към Земята
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американският марсоход Пърсъвиърънс извърши меко кацане на Червената планета!

  

Още една от първите фотоси на “Пърсъвиърънс ”, излъчени към Земята директно след кацането. Photo credit: NASA TV

През идващите часове и дни екипът на задачата ще ревизира всички подсистеми на “Пърсъвиърънс ”, както и научните принадлежности, с цел да могат откривателите да се уверят, че всичко е минало наред. Марсоходът стартира амбициозна задача, която ще продължи най-малко две години. През това време чакаме “Пърсъвиърънс ” да търси следи от отминал живот на Червената планета и да освободи дребен пробен хеликоптер в марсианската атмосфера.

“Пърсъвиърънс ” поставя началото на още една амбициозна задача на Марс – събирането на скали и проби от грунда, които ще бъдат опаковани в специфични контейнери и оставени за по-нататъшен транспорт към Земята. 

Напомням на читателите, че през декември китайският спускаем уред “Чанг’e 5 ” извърши меко кацане на Луната, взе проби и ги достави на Земята по подобен метод, по който са го правили американските пилотирани задачи “Аполо ”.

Но Марс е доста по-далече спрямо Луната, гравитационното привличане е по-силно и задачата по доставката на скалите е по-трудна. Три задачи са ангажирани с осъществяването на тази цел, първата от които е “Пърсъвиърънс ”. След като материалът бъде събран и опакован, по-нататък той ще бъде прихванат от европейски марсоход, след което претрупан към възвръщаема ракета и изстрелян от марсианската повърхнина. Вече в околомарсианска орбита ще бъде осъществено съединяване с преходна степен и противоположното странствуване към Земята може да стартира.

Докато се стигне до този стадий обаче ще мине време. Сега е време за празнуване. Браво, НАСА! Не ни разочарова! 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР